esmaspäev, 4. veebruar 2008

Twine - parem infootsing?

Teadupärast ei ole infootsing veel sugugi nii hea kui võiks, kuigi arvutite abil saame me juba otsida palju aega säästvamalt kui veel mõni aeg tagasi. Praegu on ikka nii, et soovitava saame hästi kätte siis, kui oskame end masinale piisavalt arusaadavaks teha... aga need olud on muutumas.. ehk siis on see aeg järjest lähemal, kus masin saab meist aru ja kohandub meie järgi ja mitte vastupidi.
Ise ma veel katsetanud ei ole, kuid San Franciscos on valmimas teenus nimega Twine, mille tutvustus on paljulubav - lugeda saab värskest New York Times' artiklist "An Online Organizer That Helps Connect the Dots" - tegemist on robot-sekretäriga, kes vajaliku leidmiseks vaatab materjalid läbi nii kohalikus masinas, postkastis kui ka erinevates kasutatavates interneti teenustes-allikates. Ta märgistab need ja loob sidemed seonduva teabe vahel. Näiteks: "...people planning a trip to Italy could send all the Google maps, articles and travel guide Web pages they are collecting to Twine. As each document is added, Twine automatically tags items and adds them to the database for the Italy trip, compiling an index with references to, for example, Pisa, Rome and Siena; Leonardo da Vinci, Napoleon and Dante; and the Holy Roman Empire, the Hapsburg family and St. Peter’s. The more documents that are added, the more numerous the references and the more links to related information."
Uus tehnoloogia baseerub semantilise veebi lahendustel. Lootus on, et masina poolt loodud seosed on järjest enam sisust lähtuvad ja ka intelligentsemad. Eks aeg näitab :)

Kommentaare ei ole: