reede, 30. november 2007

Üldine Digitaalraamatukogu

Selle nädala suur uudis oli Universal Digital Library teade teisipäeval 1,5 miljoni raamatu digiteerimisest ning nende kättesaadavaks tegemisest avalikkusele.
Ettevõtmine on väga ambitsioonikas, kus soovitakse digiteerida kogu kultuuripärand. Selle algatajaks ja peamiseks rahastajaks on Carnegie Melloni Ülikool ja partnerid. Suure osa seni digiteeritud kogudest moodustavad India ja Hiina allikad ameerika (lääne) omade kõrval. Ning koostööd tehakse ka Egiptuse Aleksandria raamatukoguga.
Kogu on muljet avaldav, otsivõimalusi peetakse aga veel kasinaks (sh märksõnastatud vähe).
(Vt lisaks: CNETi uudist ja Pittsburgh Post-Gazette'st pärinevat.)

Esimene e-raamatute projekt võrgus oli Gutenbergi projekt, mis alustas 1971 ja kus praeguseks on tasuta kättesaadav üle 20 000 raamatu täisteksti erinevates formaatides ja keeltes ning koostöös teiste e-raamatute pakkujatega üle 100 000 väljaande.

Viimastel aegadel palju kõmu ja vastakaid emotsioone tekitanud Google' ettevõtmine koostöös mitme suure lääne raamatukoguga kajastub Google Book Searchis, kus digiteeritakse hinnalisi kollektsioone. Kaasa löövad ka paljud raamatukirjastajad ning -müüjad. Siin ei ole küll palju tekste vabalt veel tasuta loetav, kuid üht-teist siiski.

Lisaks võib leida kasulikke soovitusi ResourceShelfi teemaga haakuvast kirjutisest.

Kommentaare ei ole: