esmaspäev, 10. september 2007

sotsiaalsed võrgustikud jms

Veeb 2.0 ja kõik sellega kaasnev on palju elevust tekitav, poolt ja vastu argumente koguv jne. Et kui see on vaid buum, kas siis ikka peab kõigega kaasa minema!?! Kuid samuti on ka varem uute asjade tulles olnud - et küll see mööda läheb! ;)

Tõenäoline on siiski, et need võimalused on tulnud, et jääda. Meie elu mitmekesisemaks, avatumaks, põnevamaks, rahvusvahelisemaks jne muuta. Ühekülgsus, staatilisus, paiksus jpm on jäämas eilsesse päeva. Kindlasti ei ole palju veel hästi, aga kui juba oleks, kuhu siis veel areneda oleks? :)
Lisaks artistidele, teismelistele jne koostavad omale sotsiaalsetes võrgustikes tutvustuslehekülgi ja hangivad kontakte ka soliidsed infoasutused, vaata näiteks ALA (American Library Association) lehekülge või mu meelest päris meeleolukaid kolledžite jt raamatukogude lehekülgi: Brooklyn College Library, Bryant University Library, Lyndon Carnegie, Mount Pleasanti avalik raamatukogu, Randolph County Public Library, brittide The Feminist Library - ning nende sõprade hulgast leiab näiteid veelgi! Saab mängida taustamuusikat, esitada pilte ja videoklippe ning palju muud. Ning kuigi teostuselt on leheküljed erinevad, siis võrgustikuga on liitutud!
Väga populaarne on virtuaalne keskkond Second Life, kus mh tegutsevad ka paljud professionaalsed raamatukoguhoidjad infoteenuseid pakkudes. Nende mõningaid kommentaare, positiivseid ja negatiivseid suhtumisi võib lugeda Librarians Matter blogist.

Eestis on olnud noorte hulgas väga populaarne rate, oma üheülbalise olemuse pärast ei ole ta muid tegevusi sinna kutsunud end üles panema, suhteid looma... aga ehk võiks ka meil selliseid ettevõtmisi võrgus olla? Orkutis näiteks on palju eestlasi, soliidsem keskkond on ka Facebook.

Kommentaare ei ole: