teisipäev, 18. september 2007

social bookmarking ehk avalikud järjehoidjad

Del.icio.us on väga populaarne nähtus rahvusvahelises veebis ja kuna ta peegeldab kaasaegset info organiseerimise viisi veebis, siis osalevad selles ning võtavad eeskuju ka professionaalsed infotöötajad.
Sageli meil tuleb kasutada mitut arvutit või arvutit võõras kohas ja ikka me kogeme siis, et näed nüüd, oleks mul oma veebibrauseri järjehoidja (Bookmarks, Favourites) käepärast, oleks hoopis mugavam toimetada ja see on, mida nüüd nö avalikud järjehoidjad püüavadki asendada - et piisab meile vaid arvuti ja võrguühenduse ning kasutajakonto olemasolust, saamegi asuda tööle sealt, kus pooleli kord jäime. Ära jääb mure ümberkopeerimistest, URLide otsimisest jms. Samuti on lihtne leida ja kasutada, mida sõbrad, kolleegid jt kasutavad, arvavad ning soovitavad. Vaja ei ole ka erilisi tehnilisi oskusi jms.

Viimases ajakirja Library Journal artiklis Tags Help Make Libraries Del.icio.us tutvustatakse avalike järjehoidjate kasutamist erinevate raamatukogude poolt infotöös, samuti infotöötajate ühist ettevõtmist LibraryThing - võimalust kataloogida ja lihtsalt nii kasutajaile kui raamatukogutöötajatele endilegi leitavaks teha head kirjandust. Osaleda võivad nii professionaalid kui huvilised. Väga mugav on jagada lugemissoovitusi jms. (Kasutuskeskkond on osaliselt võimalik ka eesti keeles ja leiab juba ka eestikeelseid raamatuid, näiteks ulme- ja fantaasiakirjanduse valdkonnast.)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

...please where can I buy a unicorn?