reede, 21. september 2007

kaasaegne raamatukogu

Eestikeelne sõna raamatukogu viitab kõige otsesemalt raamatute kogule, kuna esialgu raamatukogud olidki kohad, kus koguti raamatuid. Seal neid töödeldi, laenutati (vahel piiratult) ja säilitati.
Tänapäevane raamatukogu on aga palju muutunud. Alles on ikka raamatud (lisaks trükitud väljaannetele ka audio- ja elektroonilised väljaanded), kuid kättesaadavaks tehakse ka muusikat, filme ja palju muud. Mitmed raamatukogud ei ole enam need kohad, kus saab vaid midagi kohapeal uurida või kaasa laenutada - tekib ka neid kohti, kus saab ise uusi teavikuid ja väljaandeid ka luua ning kirjastada (näiteks stuudiod muusika tegemiseks ja siis ka oma muusika YouTube's esitamine või kohapeal kontsertide andmine - vaata Kirjasto 10t Helsingis :)
Järjest rohkem täheldame 'kõige kolimist' võrku. Kui informatsioon on kättesaadav võrgu kaudu, siis vahel tekib tunne kas mõnda nähtust enam vanal kujul vaja ongi..? Samas näeme, kuidas paberivabad kontorid on siiani unistus ehk siis kuigi saame info kätte e-kujul, siis eelistame teda ikka veel lugeda väljatrükitult. (Muusikudki katsetavad oma muusikat müüa võrgu kaudu, failidena - aga fännid nõuavad neid harjumuspärasel kujul cd-dvd-l - et oleks olemas füüsiline asi, mis lisada oma muusikakogusse!)
Raamatukogud pakuvad juurdepääsu võrguressurssidele. Seda nii tasuta kättesaadavaile (mida võib jah raamatukogutagi leida), kui tasulistele. Panustatakse aina enam arvutitele raamatukogus, et inimestel oleks mitmekesisemad võimalused neile vajaliku ja neid huvitava teabe leidmiseks (uudised, töökuulutused, kontaktide leidmine jpm). Või et inimestel oleks lihtsalt juurdepääs kõigele sellele, mis võrguavarustes leida ja kasutada on (kasvõi arvutimängud ja jututoad), sest mitte kõik ei jõua endale hankida koju arvutit ja internetiühendust. Ning vahel on lihtsalt põnev olla teiste inimeste seltsis :)
Ameerika Raamatukogude Assotsiatsiooni (ALA) järgi avalike raamatukogude kasutamine USAs kasvab. Näiteks milline on kaasaegne avalik raamatukogu Ühendriikides saab lugeda The Denver Postist Colorado näitel: Libraries attract record crowds. Eks Eestiski on meil erinevaid (paremaid ja halvemaid) näiteid.

Kommentaare ei ole: