laupäev, 12. oktoober 2013

väljakutsed raamatukoguhoidjale aastal 2020

Global Brain Library, kus muuhulgas töötavad Embedded Librarian (kataloogija tulevane ametinimetus?), Content Packaging Librarian (tänane teenindaja, referent?), Robotic Maintenance Engineer, Lifestyle Design Librarian, Global Brain Library's Cloud Engineer - need on mõned uljad näited raamatukoguhoidja tulevastest ametinimetustest. 
Riikides, kus kultuurikiht on Eesti omast mõnevõrra paksem, juhtub raamatukogude tulevikule mõeldes palju põnevaid arutelusid, luuakse visioone, tehakse kavandeid. Näiteks tuleval kolmapäeval (16. okt) toimub Library Journali poolt organiseeritud virtuaalne üritus raamatukogu arengute teemal: The Digital Shift: Reinventing Libraries, millele on oodatud osalema kõik huvilised (NB osalemine on tasuta). Et arutelud oleks tulusad, selleks on eelnevalt pakutud välja visioone ja nägemusi, millised võiks arengud lähiajal olla. Nendega saab tutvuda: The Librarian in 2020 - sealt pärinevad ka mu algul loetletud ametinimetused! Tulevik on põnev :)

E-riigis Eestis selliseid plaane kahjuks ei peeta, meie kultuuripoliitika arengusuundade esialgne versioon aastaks 2020 üritas raamatukogud praktiliselt tähelepanuta jätta, lõpp-versioonis on põhiline (kuid klassika) siiski sees. Eesti infopoliitikat ei tasu raamatukogude kontekstis jutuks võtta, raamatukogupoliitikat kui sellist Eestis formuleeritud kujul ei ole. Aga loodame, et ühel päeval asjad muutuvad ja et see päev tuleb pigem varem kui liiga hilja!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
ludovicbourgouin01 ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.