kolmapäev, 24. oktoober 2018

kogukonnaaed raamatukogu juures

Mis on aktuaalne kogukonna jaoks, see on aktuaalne ka kohaliku raamatukogu tegemistes - on ju raamatukogud oma kogukonna jaoks. Millises keskkonnas me elame, mis toitu sööme - inimesed teadvustavad neid teemasid viimasel ajal üha enam. Luuakse linnaaedu, kus ise toitu kasvatada. Viiakse läbi õpi- ja töötube, et olla teadlik tervislikest eluviisidest, toitumisest, keskkonnast jms. Või aias võib olla lihtsalt tore aega veeta - seegi pole vähetähtis.
Aarhusis Risskovi harukogu juures asub kogukonnaaed. See rajati mõned aastad tagasi ühe noorteprojekti raames ja jätkab edukalt tänaseni. Inimesed saavad rentida väikese peenrakasti, kuhu oma seemned külvata- taimed istutada ja nende eest siis hoolt kanda, kuni saak käes. Aias on peenardele lisaks mesitarud, putukate hotell, mõned kasvuhooned.
peenrakastid

putukate hotell

Risskovis nähtu oli väga inspireeriv! Kogukonnaaedade teema on Tartus hetkel väga aktuaalne ja meie seemneraamatukogu on kogukonnas hästi vastu võetud - nii saime siit järgmise idee: meil on Annelinnas aed, milles saab ellu viia mitmeid põnevaid asju, pakume seda kogukonnale! Nüüdseks ongi ettevõtmine käivitunud ja varsti kuuleb lähemalt :)
Kogukonnaaiad raamatukogude juures on hetkel veel mõnevõrra rohkem levinud Ameerikas, kui Euroopas. Mõned viited alustavale huvilisele: 10 Steps to Starting a Community Garden või Transforming Your Library with a Garden ja siia on koondatud loetelu tegutsevatest aiaga raamatukogudest jms.

Kommentaare ei ole: