neljapäev, 25. oktoober 2012

raamatukogu- ja infotöötajate koolitamisest

Sel nädalal toimub meil mitmeid suuri üritusi, nagu näiteks iga-aastased raamatukogupäevad. Või juba ka Eestis on traditsiooniks saanud rahvusvahelise Avatud Juurdepääsu Nädala tähistamine.. Kuid sel nädalal on ka üldhariduskoolides koolivaheaeg ja paljud kõrgkoolid korraldavad lahtiste uste päevi oma õppekavade tutvustamiseks, et kevadistel koolilõpetajatel oleks kergem oma edasiõppimise plaane teha!
Üks kindlasti tulevikku vaatav eriala, mida omandada, on infotöötaja oma! Tartu Ülikoolis toimub kindlasti ka 2013. aasta sügisel vastuvõtt raamatukogundus ja infokeskkonnad ning info- ja dokumendihaldus õppekavadele rakenduskõrghariduse ehk kõrghariduse tasemeõppe 1. astmes. Vastu võetakse nii päevaõppesse, kui Avatud Ülikooli ehk kaugõppesse - kõikjale riigieelarvelistele kohtadele. Edaspidi senisest erinev saab olema linn, kus õpitakse (Viljandi asemel Tartu) ja lüheneb ka õppeaeg - 4 aasta asemel 3 aastat (senisega võrreldes väheneb üld- ja valikainete osakaal). Organisatsiooni infotöö magistriõpe kestab 2 aastat, vastu võetakse päevaõppesse, õppekaval on riigieelarvelised kohad. Õpe toimub tsükliõppe vormis ja sobib tööl käivale inimesele.

Kas või miks raamatukogu- ja infotööd õppida? Ehk mida ta endas tänapäeval sisaldab - see on hästi lahti kirjutatud viimases Scandinavian Library Quarterly numbris, mis on pühendatud Põhjamaade raamatukogu- ja infotöötajate erialaharidusele. Näiteks on üheks oluliseks muutuseks viimastel aastakümnetel erialahariduse üleminek kutsehariduselt kõrgharidusele, sest vähemast enam tänapäevases inforuumis ei piisa!
 Haridusse tasub igal ajal investeerida :)

Kommentaare ei ole: