kolmapäev, 23. märts 2022

säästva arengu teemad raamatukogudes

Säästvast arengust räägitakse praegu palju. Iga tegevusvaldkond üritab selles enda kohta leida ja nägemust paika sobitada. Rahvusvaheliselt on ÜRO raames kokku lepitud 17 säästva arengu eesmärki, mille raamesse enda tegevusi paigutatakse. Raamatukogudes on tegevusi, mis sobituvad neisse eesmärkidesse justkui iseenesest (laenutamine kui taaskasutamine, näiteks) ja ettevõtmisi, millega peaks tegelema, kuid kust otsast alustada?

Jagan siin viidet Põhjamaade esimesele ühisele raamatukogude aastakonverentsile säästva arengu teemadel, mis toimus novembris 2020 ja siin saab kuulata-vaadata mitmeid videoettekandeid, millega Põhjamaades tegeletakse ning kuidas nähtusi enda jaoks mõtestatakse.

Proovitakse nii ühte kui teist, kuid selgub ka, et vaja oleks ühiseid eesmärke ja arusaamu. Näiteks on üheks võtmeküsimuseks säästva arengu eesmärkide saavutamise mõõtmine. Selleks peaks selge olema see, mida me mõõdame kui ka see, kuidas mõõdame - vaja on indikaatoreid, et oleks ühtmoodi arusaamine ja mõistmine.

Kommentaare ei ole: